Actrița Tily Niculae a trecut printr-o situație extrem de grea cu fiica sa, Sofia, care a avut mari probleme de sănătate. ”Urmează un tratament, dar nimeni nu ne poate garanta că nu se va repeta”, a explicat artista.
Tily Niculae este cunoscută publicului larg grației serialului ”La Bloc”, în care a jucat cu ani în urmă. În ceea ce pivește viața personală, Tily Niculae formează un cuplu cu Dragoș Popescu și are doi copii: Sofia și Radu.
Anul trecut, Tily Niculae a trecut printr-o situație extrem de grea cu fiica ei, care a avut o problemă de sănătate gravă. În septembrie 2023, Sofia a făcut un accident cerebral. Despre momentele dificile prin care a trecut cu fiica sa, dar și despre starea adolescentei a făcut Tily Niculae declarații pentru okmagazine.ro.
”Pur şi simplu, într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul – ceea ce eu am pus pe seama consumului de ecrane sau a oboselii, că a început să se culce mai târziu şi că presiunea de-acum la şcoală e mai mare, plus căldurile care au tot fost. Şi am zis să meargă să facă o baie şi să se odihnească. Numai că, până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi a venit în avalanşă: când a intrat în cadă nu şi-a mai simţit piciorul drept, după care a vrut să se ridice şi a căzut în cadă, cu piciorul întors ca la copiii care au tetrapareză spastică, apoi i s-a întors mâna. Nu ştiu cum am reuşit să o scot din cadă singură, ea fiind acum mai înaltă decât mine, are deja 1,70 m, dar când am ajuns cu ea în sufragerie, deja nu mai putea nici să vorbească. M-am prins pe loc că e un fel de AVC – medicii nu i-au pus acest diagnostic, pentru că la RMN creierul a ieşit fără nicio pată, de-aceea l-au numit accident tranzitoriu ischemic. Adică a fost un tromb care a venit, a blocat şi a plecat. Acesta a fost norocul ei şi motivul pentru care nu a rămas cu semi-pareză sau cu vreun handicap”, a povestit Tily Niculae.
”Când am ajuns la Spitalul Obregia (singurul centru din ţară unde ajung toți copiii cu boli rare, epilepsii grave sau cu atacuri cerebrale), şi-a revenit. Însă, foarte curios, nu mai putea vorbi în română, ci în engleză, dar şi asta cu greutate. Era ca şi cum informaţiile i s-ar fi amestecat. Medicii m-au întrebat ce substanţe consumă. Iar eu, ca mamă care o duc şi o aduc de la şcoală, care îi cunosc prietenii, ştiu ce mănâncă, deci un părinte implicat, le-am zis că nu consumă nicio substanţă. Şi mi-au spus: „Dacă aţi şti câţi vin la noi şi în ce stare…“. Analizele au confirmat ce le-am spus, dar era de datoria lor să întrebe, ca să ştie ce protocol să-i aplice – şi chiar le mulţumesc pentru tot ajutorul – , iar în timpul RMN-ului a fost cea mai mare luptă a mea cu mine, pentru că încercam să îi induc o stare de linişte, să nu se mişte. Nu există durere mai mare pentru un părinte decât să fii neputincios pentru copilul tău. Şi când Sofia a început să plângă şi m-a întrebat: „Ție ți se pare normal ca unui copil de 12 ani să i se întâmple așa ceva?“, mi-a fost foarte greu să-i răspund”, a adăugat aceasta.
”Fizic, nu se mai simte copilul care era înainte, chiar dacă nu a fost afectată. Și-a revenit, dar a marcat-o foarte mult ceea ce a văzut în spital, mulţi copii bolnavi, multe mame triste și o atmosferă apăsătoare. Și, după experiența de la Obregia, mi s-a spus că trebuie să verificăm și dacă nu are cumva o malformaţie la inimă, ceea ce se face doar la Târgu Mureş. Așa că a ajuns pe o listă de așteptare din 2024, noi fiind atunci în septembrie 2023! Deci îţi dai seama câte cazuri sunt? Iar la noi sunt prea puțini specialiști în țară, prea puține paturi de spital şi prea puțini pacienţi care au șansa să plece la analize în străinătate. (…) Da, în Turcia. Sofia urmează un tratament, dar nimeni nu ne poate garanta că nu se va repeta. Trombofilia este o condiție genetică moștenită, iar tratamentul de fluidizare a sângelui e pe viață. Dar munca mea de părinte este să îi arăt copilului meu frumusețea vieții”, a încheiat actrița.